Održan Aktiv knjižničara našičkog kraja

U Likovnom salonu 1 Hotela Park Panolija 8. studenoga 2016. održan je stručni skup knjižničara Našica i našičkog kraja. Sve prisutne knjižničare pozdravila je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić i naglasila kako je Mjesec hrvatske knjige prepun događajima i akcijama, a jedan u nizu je i ovaj stručni skup. Knjižničarka Renata Bošnjaković održala je zanimljivo predavanje pod nazivom „Spomenički knjižni fondovi – skrivena baštinska građa kao potencijal kulturnog (Knjižnica Pejačević u Našicama)“. Tema prezentacija bila je prikaz turističke ponude našičkog kraja i prikaz spomeničke baštine obitelji Pejačević. U Zavičajnom muzeju Našice nalazi se i stalni postav Knjižnice Pejačević. Knjige su izložene u 10 orginalnih polica prema jeziku na kojem su napisane. Putem pečata, potpisa i rukopisnih bilješki Knjižnica Pejačević skuplja svu vrstu građe i na taj način knjige i predmeti postaju dio zavičajne baštine same Knjižnice.

Zaključak susreta je da spomenički knjižni fondovi čine značajan segment u istraživanju i prezentiranju povijesti obitelji i šireg društveno – povijesnog konteksta i doprinose cjelovitoj prezentaciji zavičajne baštine. Knjižnica Pejačević Našice čini poseban prostor za održavanje različitih sastanaka, konferencija i predavanja zbog svog ekskluzivnog ambijenta. Spomenički knjižni fondovi i Knjižnica Pejačević u Našicama čine veliki potencijal turističke ponude našičkog kraja.

Nakon završenog predavanja, knjižničari su međusobno razgovarali o svojim aktivnostima i događajima koje provode u svojim knjižnicama tijekom trajanja Mjeseca hrvatske knjige. Knjižničarka Đurđica Ivanović iz Osnovne škole I.B.Slovaka Jelisavac poklonila je svima straničnike od žice koje su izradila djeca Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac na drotarskoj radionici.

(tekst i foto: Marija Buha)

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter