Otvorena izložba „Srednjovjekovna fortifikacija arhitektura – strukturne odrednice (kamen i opeka)“

U četvrtak, 10. Studenoga 2016. godine, otvorena je izložba „Srednjovjekovna fortifikacija arhitektura – strukturne odrednice (kamen i opeka)“ autora Ratka Ivanušeca, dipl. pov. umj. i dr. sc. Zorislava Horvata, dipl. ing. arh. – Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu, u Izložbenom salonu Dvorca Pejačević u Našicama!

Ukratko o izložbi s pozicije autora:

„Srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde, kašteli, i drugi fortifikacijski sklopovi, gledajući u cjelini, uslijed niza faktora najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to većinom ruševni ostatci nekada arhitektonskih i fortifikacijskih cjelina i sklopova koji su građeni na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. st.

Za srednjovjekovnu fortifikacijsku arhitekturu pored morfoloških i tipoloških karakteristika, jedan od bitnih elemenata za njezinu valorizaciju je analiza gradivnih materijala, načina zidanja, na temelju kojega možemo odrediti dataciju izgradnje i graditeljsku slojevitost.

Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura određena je svojim vremenom, finacijskom moći investitora, znanjem arhitekata graditelja i srednjevjekovnih cehovskih majstora, ali ponajprije gradivnim materijalima, bilo da je riječ o kamenu, opeci ili drvetu.“

Ukoliko ste u mogućnosti, obiđite izložbu do 26. studenoga i kroz razni multimedijalan sadržaj, kao i konkretne primjere, vratite se na trenutak u prošlost i otkrite od čega su načinjene srednjovjekovne utvrde!

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter