Godišnja skupština Udruge za hrvatsku povjesnicu i predavanje doc. Dr. sc. Hrvoja Volnera „Pokret narodnog prosvjećivanja u Slavoniji 1945. – 1951.”

Udruga za hrvatsku povjesnicu održala je sinoć godišnju izvještajnu skupštinu u prostoru knjižnice Zavičajnog muzeja Našice. Na skupštini je iznesen izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2015. godinu te prihvaćen plan rada i financijski plan za 2017. godinu. U 2017. godini članovi udruge sudjelovat će u nastanku Našičkog zbornika 10, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Našicama. Tema je Prvi svjetski rat u našičkom kraju pa će članovi nastaviti s istraživanjem navedene teme. Udruga će pokrenuti projekt istraživanja povijesti zaštićenih objekata na području grada Našica. Sudjelovat će u akcijama obilježavanja značajnih datuma i godišnjica u povijesti Našica i znamenitih Našičana. Osim toga, Udruga će ostvarivati svoj plan djelovanja kroz različite ostale aktivnosti, kako samostalno, tako i suradnjom s drugim udrugama i ustanovama srodnih interesa.

Skupštini je prethodilo predavanje doc. dr. sc. Hrvoja Volnera – voditelja Odsjeka za cjeloživotno obrazovanje s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tema je bila “Pokret narodnog prosvjećivanja u Slavoniji 1945. – 1951.” Kako je istaknuo, iz toga razdoblja naslijedili smo niz institucija poput narodnih knjižnica, cjeloživotnog obrazovanja i brojnih udruga koje se danas bave kulturom. To je – rekao je – stručna, ali vrlo zanimljiva tema jer pokazuje da smo ne tako davno imali društvene ustanove koje su doslovno od nule razvijale sve što mi danas naslijeđujemo.

Tekst:Ninoslava Pavlus (Radio Našice)

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter