Rockerska Noć muzeja 2017 u Našicama

Danas je u dvorcu Pejačević, u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja u Našicama, s početkom u 19 sati otvorena samostalna slikarska izložba “Glazba u jeansu”, autora Marijana Slakića.

Na otvorenju izložbe bio je rekordan broj posjetitelja. Razlog takvom posjetu je svakako izložba jednog Našičanina kojeg sugrađani vrlo dobro poznaju, i koji je na svojstven način jeans približio svakome tko je u njemu znao uživati.

Marijan Slakić prepoznatljivo je ime naše zavičajne likovnosti. Rođenje u Njemcima kod Vinkovaca. Srednju muzičku Skolu završio je u Tuzli, a Muzičku akademiju u Sarajevu. Ovaj profesor našičke osnovne glazbene škole (utemeljene1985. godine) ostavio je ne samo duboki trag u povijesti glazbe našega grada (na svome radnome mjestu u glazbenoj i srednjoj školi, kao dirigent HKD “Lisinskog” te dugogodišnji orguljaš i zborovođa crkvenog zbora), već i njegovoj likovnoj sceni. U našem je muzeju do sada izlagao više puta, kako na samostalnim, tako i skupnim izložbama.

Iako nema formalno likovno obrazovanje, njegov je stvaralački impuls kroz više desetljeća djelovanja izgradio prepoznatljiv i kvalitetan opus, koji se kreće u širokom rasponu materijala i tehnika (od crteža i slika, preko radova u kamenu i keramici do instalacija i kolaža). Iako s odabirom tema i materijala može iznenaditi publiku, autor ostaje vjeran vrlo čistom i preglednom izričaju, njegovi su radovi tehnički dotjerani, linija
i boja čista i precizna, a motivi jasno iskazani, u stilizaciji koja odbacuje suvišne detalje, a ističe ono bitno u prizorima koji se mogu kretati od prepoznatljivih predmeta i situacija do apstrakcije.

U novome ciklusu umjetnik nas je privukao nekonvencionalnim odabirom slikarske tehnike, no ostaje vjeran svojoj profesionalnoj i životnoj ljubavi — glazbi. Pred nama je niz od trideset slika nastalih u specifičnoj kolažnoj tehnici, a svaka od njih posvećena je jednom autoru popularne i/ili rock glazbe, odnosno njihovim pjesmama, koje su pratile umjetnika (a i veliki dio publike ove izložbe) od vremena djetinjstva i odrastanja
do danas.Jedini izuzetakje slika posvećena kćeri Anji, akademskoj slikarici, s prepoznatljivim elementima slikarskog pribora. Od te je slike započeo stvarati prepoznatljiv ciklus svojevrsnog pop i rock vremeplova, koji će nas likovnim jezikom odvesti u glazbenu riznicu domaće i svjetske estrade. Slakić se poigrao s prepoznatljivim glazbenim ikonama na njemu svojstven način,gradeći sliku najvećim dijelom od segmenata gotovih predmeta (u duhu ready-made umjetnosti), s manjim detaljima (pojedini natpisi, manji crteži) koje je izveo samostalno. Kao prepoznatljiva nit kroz sve se radove provlači upotreba jeansa, tekstila koji je obilježio povijest suvremenoga odijevanja, a u 20. je stoljeću postao i zaštitnim znakom “rock generacije” te simbolom otpora društvenim konvencijama. U skladu s osobnom estetikom autor je za sve slike izveo i prepoznatljivu opremu (drveni okviri), neuobičajene kvadratične forme.

Ovaj se ciklus svojom tematikom uklopio u ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja koju već tradicionalno organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a realiziraje niz baštinskih ustanova diljem zemlje. Ovogodišnja je tema Noći muzeja postavljena s ciljem prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njene muzealizacije.

Par riječi o umjetniku Slakiću rekla je i ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak koja je kao i drugi djelatnici muzeja bili obučeni u tako nam dragi jeans.

“Stvarno smo ugodno iznenađeni današnjom posjetom, stvarno velikog broja posjetitelja. Zapravo, već nekoliko godina nam se podudaraju, em s jedne strane niske temperature, snijeg i led, a s druge strane neki medijski događaji kao što je večeras rukometna utakmica. Bez obzira na to, očigledno je da je naša publika željna ovakvih manifestacija. Isto tako dobro je naglasiti kako kroz ovakve događaje ulazi publika koja nije tradicionalni konzument ovakvih događaja pa nam je ovo odlična prlika da se stvori poseban kontakt s okolino u kojoj živimo i radimo, a koja dosta često niti ne zna što zapravo stoji u muzeju. Upravo zbog toga se nadam da smo tu priliku ove godine dobro iskoristili.” – rekla je među ostalim ravnateljica Silvija Lučevnjak.

« 1 od 2 »

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter