Najava Međunarodnog dana muzeja 2017. u Zavičajnom muzeju Našice!

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Međunarodni dan muzeja, na inicijativu MDC-a u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine. Shodno preporukama Međunarodnog savjeta za muzeje Muzejski dokumentacijski centar obavještava muzeje o temi, poziva ih na sudjelovanje, prenosi i daje sugestije za obilježavanje, detaljno izvješćuje javnost na konferenciji za tisak o realiziranim projektima, a od 1995. godine redovito objavljuje pregled događanja u časopisu “Informatica museologica”.

S ciljem promoviranja svoga rada tog dana muzeji i galerije osim što posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niz drugih akcija namijenjenih različitim ciljanim skupinama djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama.

ICOM je ove godine ponudio temu naslovljenu: „Muzeji i spone povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima.“ Svjedoci smo da postoji niz tema o kojima se ne govori ili se manje govori, informacije potiskuju ili zaboravljaju. Ako se takve informacije ne komuniciraju tada se oštećuje „zbiljni identitet“ samog predmeta, a posljedično tome bogatstvo i raznolikost baštine te opća kultura zajednice.

Zavičajni muzej Našice ove godine predstavlja publikaciju „Prvi stanovnici Našica“ autora mr. sc. Branka Kranjčeva i autorice Jasne Jurković, dipl. areheologa i etnologa. Autori će nas slikom i riječju voditi kroz vrijeme dugo nekoliko tisuća godina, ali će nam govoriti i odnosu suvremenog čovjeka prema prošlosti.

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter