XIV. Dani franjevačke kulture u Našicama!

U Našicama, od 7. do 21. svibnja, u organizaciji Franjevačkog samostana Našice, Zavičajnoga muzeja Našice, Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, održani su XIV. Dani franjevačke kulture.
Kako vam je sada već poznato, spomenutu manifestaciju je oplemenilo pet sadržaja od kojih dva ističemo zbog uske povezanosti s ZMN-om.

Kao prvo, riječ je o predstavljanju zbornika „Zapisnik Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama“, knjiga III. (1821. – 1842.) održanog 12. svibnja u vijećnici Grada Našica, u 11.30 sati. Naime, govorimo o trećoj knjizi Zapisnika koju su priredili znanstvenici Šime Demo, Maja Rupnik Matasović, Tamara Tvrtković i Mislav Gregl, a donosi podatke o našičkoj povijesti, političkim, vjerskim i društvenim događajima, a posebno o životu franjevaca. Transkripciju, leksikon, dodatke i kazala priredio je Milan Vrbanus, dok su recenzenti Vlasta Švoger i Mijo Korade, a lektorica Marija Pepelko.

Knjigu izdaju Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje – Hrvatskog instituta za povijest, Zavičajni muzej Našice, Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Našicama i Grad Našice.

Kao drugi sadržaj ističemo predstavljanje Zbornika radova znanstvenog skupa „Isidor Kršnjavi – veliki utemeljitelj“, Zagreb, 21.- 23. studenoga 2012., održanog s početkom u 12.00 sati u Izložbenom salonu ZMN-a.
Zbornik je predstavljen od strane ravnateljice Hrvatskog instituta za povijest, doktorica Jasne Turkalj, izdavača zbornika i njegovih glavnih urednika, dr. Ivane Mance s Instituta za povijest umjetnosti i dr. Zlatka Matijevića s Hrvatskog instituta za povijest.

Također, važno je za napomenuti da je predstavljanje održano povodom 90. obljetnice smrti Isidora Kršnjavoga, velikana hrvatske kulture i subrata franjevačkog reda!

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter