Festival znanosti u Zavičajnom muzeju Našice

U sklopu ovogodišnjeg Festival znanosti (15. – 20. travnja) Zavičajni muzej Našice i Srednja škola Isidora Kršnjavoga pripremili su projekt na temu „Izumi, otkrića i umjetnost – Slavonija nekada i danas“. Učenici su trebali istražiti ulogu slavonskih znanstvenika i umjetnika, s posebnim naglaskom na znamenite zavičajnike, te prikazati njihov značaj za Hrvatsku i Europu.

U projektu su sudjelovali učenici: Marina Moguš, Korina Stanić, Ivana Javorček, Patricia Baričević, Kristjan Rajs, Magdalena Kubica, Šimun Vidaković, Ana Perković, Tina Mikičić, Antonela Šalek, Kruno Ivešić, Barbara Pon, Laura Stipanović, Adrian Grgurić, Luka Bencetić, Izabela Baričević, pod mentorstvom prof. Kristine Novak.

Dio projekta održan je u Muzejskoj knjižnici i stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice, gdje su održane dvije radionice pod vodstvom voditeljice knjižnice Renate Bošnjaković. Radionicama su prisustvovali učenici Marina Moguš, Korina Stanić, Ivana Javorček, Patricia Baričević, Kristjan Rajs, Magdalena Kubica i Šimun Vidaković s prof. Kristinom Novak.

Na prvoj radionici (16. travnja) predstavljena je građa Muzejske knjižnice i njezina povezanost s drugim predmetima u Muzeju. Zatim je prikazano, na primjerima Dore Pejačević, Isidora Kršnjavoga i Hinka Juhna, kako se iz različitih vrsta knjižnične građe, dokumentacije i muzejskih predmeta može istražiti, dokumentirati i prezentirati život/rad znamenitog zavičajnika.

U sklopu druge radionice (17. travnja) učenici su obišli spomen sobe Dore Pejačević, Hinka Juhna i Isidora Kršnjavoga. U sobama su upoznati sa slikama, skulpturama, namještajem i drugim predmeti koji, zajedno s građom iz knjižnice, stvaraju cjelovitu priču o njihovim životima. Nakon Muzeja učenici su obišli i fotografirali ostale sadržaje o Isidoru, Dori i Hinku u našičkom kraju, koji su primjer kako se u našem zavičaju njeguju sjećanja na osobe koje su ostavile neizbrisiv trag u slavonskom i hrvatskom kulturnom naslijeđu.

Rezultate svojih istraživanja učenici su predstavili u srednjoj školi (19. travnja) kroz prezentacije, plakate i izložbu zainteresiranim učenicima osnovne i srednje škole te građanstvu.

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter