Instalacija “Dijalog slama – blato – glina”

Danas i sutra, 29. i 30. kolovoza 2018., u sklopu 33. Kolonije umjetničke keramike “Hinko Juhn” Našice, na prostoru ispred Dvorca Pejačević, kipar Nikola Faller, stvarat će umjetničku instalaciju u znak sjećanja na umjetnika Franza Stählera, umjetnika koji je preminuo početkom ove godine. Naziv ove umjetničke instalacije je „Dijalog slama – blato – glina“.

Franza Stählera je rođen 1956. godine u Niederzeuzheimu, Njemačkoj, a djelovao prvenstveno u Italiji. Godine 1975. počeo je raditi s keramičkim materijalima, ali dugo prije toga i s korištenom ciglom, kao i prirodno pocrnjelim drvetom hrasta, oblikovanim kroz stoljeća.
Njegovi radovi su prikazani na brojnim izložbama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Egiptu i SAD-u. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima treba istaknuti nagradu Faenza (Italija) iz 1987. godine, koju je osvojio za keramičke skulpture.

Od 1995. godine radio je s različitim materijalima, ali posebno su ga fascinirali jednom korišteni i odloženi materijali. Mnogi njegovi radovi stekli su stalno boravište na javnim prostorima, poput onih u Njemačkoj i Italiji.

Ovim činom želim Zavičajni muzej Našice počast jednom velikom umjetniku, koji je svoj trag ostavio i u Našicama. Naime, jednom prilikom, u posjetu Našicama, napravio je jednu intervenciju u prostoru, unutar okoliš Dvorca Pejačević, odnosno u sklopu dječjeg igrališta, koja je ostala neoznačena prema njegovim željama te je bila u suživotu s prostorom i ljudima koje ga konstantno okružuju, a da pri tome toga nisu svjesni. Sve je to bilo inscenirano kako bi baš ostavilo ovakav dojam, što je uzrokovalo i sadašnje stanje – marginalizaciju.

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter