Stručni skup „Školstvo našičkoga kraja“

Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Zavičajni muzej Našice organizirali su 26. i 27. listopada 2018. Stručni skup „Školstvo našičkoga kraja“ u prostoru Srednje škola Isidora Kršnjavoga Našice.

Skup je održan povodom značajnih obljetnica u 2018. godini vezanih uz povijest svjetovnog školstva:
• 240. obljetnica otvaranja prve svjetovne škole (1778.)
• 160. obljetnica podizanja nove zgrade pučke škole (1858.) 
• 110. obljetnica početka rada Više pučke škole (1908.)
• 60. obljetnica prvih maturanata našičke Gimnazije (1958.)

Na svečanosti otvaranja Skupa sudjelovao je Zbor Osnovne škole kralja Tomislava Našice. U ime organizatora sve prisutne pozdravila je Nada Tomašević, predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama i domaćin Željko Filjak, ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice. Skup je otvorio gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, a nazočnima se obratio Franjo Čičak, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek. Moderator Skupa bila je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i predsjednica Orgranka Matice hrvatske u Našicama.

S temama o povjesnici školstva Našica i našičkog kraja, prikazom rada predškolskih i školskih ustanova te mogućih pravaca razvoja i suradnje na području kulture, odgoja i obrazovanja sudjelovalo je 19 izlagača: Renata Bošnjaković, Ljerka Ćorković, Željko Filjak, Sandra Hvizdak, Dunja Irha Baričević, Snježana Kanđera, Marko Knežević, Marina Kopri, Zlatko Kovač, Branko Kranjčev, Silvija Lučevnjak, Toni Markotić, Ana Marošević, Josip Patajac, Silvija Šokić, Nada Tomašević, Dražen Turza, Zdenka Vukomanović i Dinko Župan.
Radovi sa Skupa objavit će se u jedom od sljedećih brojeva Našičkog zbornika.

Podijelite s prijateljima....Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter