Održana osma radionica “Muzejske priče”

U utorak, 12. studenog 2019. u 18 sati u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice održana je osma, ujedno i posljednja radionica „Muzejske priče“ u okviru projekta „Zlatna dob za nove početke“. Naime, kako bi se provedba radionica, kao i samog projekta „zaokružila“ i zaključila, za gosta – predavača je pozvan Boška Dundovića, predsjednika partnera u Projektu, Matice umirovljenika Hrvatske – Gradske udruge umirovljenika u Našicama. No, to nije, naravno, jedini razlog zašto je Boško Dundovića gost – predavač, već je razlog zašto je pozvan na kraju. Boško Dundović „iskreirao“ je sam svoj „životni put“ na način da baš on bude jedna od osoba koja će se prezentirati unutar ovog koncepta.

Dakle, kako i svaka dosad radionica „Muzejske priče“, i ova je zapravo bila presjek života jedne osobe s našičkog područja. Boško Dundović je, tako, govorio o svojem podrijetlu, djetinjstvu, odrastanju, svojem doprinosu za vrijeme Domovinskog rata, obitelji, mladosti, zreloj dobi, odnosno godinama prije umirovljenja. Također, prezentirao je svoj rad u Udruzi, za čije vrijeme je ona postala udruga s najvećim članstvom u Gradu Našicama, kao i sam rad Udruge, te pojedinih članova zaslužnih za provođenje određenih aktivnosti Udruzi. No, osvrnuo se i na angažiranost Udruge u Projektu, na pravilno provođenje pojedinih kulturno – umjetničkih aktivnosti namijenjenim osobama starijim od 54 godine i sudjelovanje u istima.

Zavičajnom muzeju Našice poklonio je Domovnicu iz 1920. godine i stari uvijač za kosu, tzv. brenšer (željezni predmet koji podsjeća na škarice, koji se zagrije i služi za uvijanje/kovrčanje kose).

Ova radionica iako je posljednja u okviru projekta „Zlatna dob za nove početke“, svakako nije posljednja koja bi se mogla održati u Gradu Našicama, premda Grad unutar svojih „granica“ čuva mnogobrojne ljude koji su ponekad javno istaknuti, koji obično uopće nisu ili koji su se na neki način povukli i ostali marginalizirani, ali su za svoga života učinili mnogo za ovaj Grad i njegove ljude. Ovih osam radionica je samo podsjetnik da su oni prisutni među nama i da imaju mnogo toga za ispričati, a mi mnogo toga naučiti od njih i iz njihovih života.

Ovu radionicu organizirao je Zavičajni muzej Našice, a moderatorica je bila Silvija Lučevnjak, kustosica i ravnateljica ZMN-a.

Organizacija radionice “Muzejske priče” sufinancirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupan iznos prihvatljivih troškova je 555.174,66 HRK, a EU sufinanciranje projekta iznosi 471.898,46 HRK.

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter