Sporazum o suradnji Zavičajnog muzeja Našice i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek

U utorak, 12. studenog 2019. u Hotelu Park Panolija u Našicama potpisan je Sporazum o suradnji Zavičajnog muzeja Našice i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek. Sporazum je potpisan na inicijativu Zavičajnog muzeja Našice, a potpisali su ga dekanica Akademije Helena Sablić Tomić i ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak.

Realizacija suradnje Akademije i Muzeja samo je formalizacija suradnje koja traje već duže vrijeme zahvaljujući  djelatnicama Akademije, Margaretom Lekić i Jasminkom Najcer Sabljak. Isto tako, predstavlja prvi dio većeg projektnog ciklusa naslovljenog “Keramički prsten”, u kojem Muzej planira ostvarenje niza sadržaja s područja kulturnog turizma na području našičkog kraja, koji Akademiju i Muzej, kao i ovaj dio slavonije etabliraju kao centar različitih likovnih, umjetničkih, edukativnih i turističkih modela promicanja disciplina keramike i keramici srodnih djelatnosti.

Naime, Kolonija umjetničke keramike “Hinko Juhn” u Našicama utemeljena je 1979. godine i predstavlja najstariju koloniju ovog tipa u Hrvatskoj. Naziv je dobila po utemeljitelju moderne hrvatske keramike – Hinku Juhnu, rođenom u Podgoraču 1891. godine.

Kolonija već desetljećima (34. saziva) kontinuirano promiče keramiku kao umjetničku disciplinu, a temelji se ne samo na činjenici da je Hinko Juhn rođen u našičkom kraju, već i na dugoj tradiciji lončarstva, kao i proizvodnji glinene opeke (cigle) u ovom dijelu Hrvatske (Feričanci, Našice, Podgorač).

Djelatnost Kolonije odvija se u kolovozu u prostorima Zavičajnog muzeja Našice i okuplja mnoge građane i posjetitelje Grada Našica, ali i poznate hrvatske i inozemne keramičare.

Ove godine u dijelu programa Kolonije sudjelovali su profesori i studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Zaključeno je da bi daljnje sudjelovanje Akademije u okviru Kolonije moglo rezultirati uspješnom daljnjom suradnjom i mogućnosti apliciranja na EU fondove. Drugim riječima, ova bi suradnja mogla omogućiti uključivanje renomiranih keramičara u visokoškolskom obrazovanju budućih umjetnika i likovnih pedagoga, ali i stvaranje keramičkih nastavnih baza, kreativnih radionica, uređivanje izložbenih i radničkih prostora u Osijeku, Podgoraču, Našicama, Feričancima i Đurđenovcu. Sve bi to bilo zasnovano na tradiciji feričanavačkog lončarstva te opusima Hinka Juhna i Ivana Švertaska (rodno mjesto Đurđenovac), industrijska izradi cigle i tradiciji keramičarske kolonije.

 

 

 

 

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter