Održan sturučni skup „Našice u 13. i 14. stoljeću“

U srijedu, 11. prosinac 2019. u prostoriji za probe HKD-a “Lisinski” Našice u Dvorcu Pejačević , s početkom u 10 sati održan je stručni skup „NAŠICE U 13. i 14. STOLJEĆU“, koji se organizirao povodom 790. obljetnice prvog spomena Našica (u povelji kralja Andrije II. Arpadovića iz 1229. godine).

Organizatori skupa su Udruga za Hrvatsku povjesnicu Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Zavičajni muzej Našice.

Na samom početku nazočne je pozdravila moderatorica skupa bila je ravnateljica ZMN-a i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Našicama Silvija Lučevnjak, a zatim i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, nakon ćega su uslijedila predavanja.

Prva je održala predavanje Renata Bošnjaković, predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice i voditeljica Odjela muzejske knjižnice Zavičajnog muzeja Našice, na temu “Izbor iz publiciranih izvora i radova relevantnih za zavičajnu povjesnicu 13. i 14. stoljeća”. Zatim je uslijedila Jasna Jurković, voditeljica Etnološkog i Arheološkog odjela Zavičajnog muzeja Našice, koja je za temu imala “Pregled važnijih srednjovjekovnih nalazišta na području Grada Našica”. Nakon čega je Ratko Ivanušec iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu, govorio na temu “Gotički graditeljski sklop franjevačke crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama”. Ovim predavanje je završen prvi dio skupa.

Drugi dio skupa otvorili su dr. sc. Daniel Patafta i Marijan Vidović iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s temom “Franjevci i Našice u 13. i 14. stoljeću”. Nakon njih je predavanje održala dr. sc. Marija Karbić iz Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, koja je održala predavanje na temu “Našice i donje međurječje u 13. stoljeću”.

Skup je završio s predavanje na temu “O problemu prvog pisanog spomena Našica”, koje je održao dr. sc. Stanko Andrić Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter