Održan znanstveno-stručni skup “Izazovi baštine Dore Pejačević”

U sklopu XXVI. Memorijala Dore Pejačević 18. rujna 2020. (petak) s početkom u 9.30 sati, u Gradskoj vijećnici u Našicama, održan je znanstveno-stručni skup “Izazovi baštine Dore Pejačević”. Skup je bio posvećen 135. godišnjici skladateljičinog rođenja i 35. godišnjici Osnovne glazbene škole u Našicama.

U skupu su sudjelovali: akademkinja Koraljka Kos, Nada Bezić (Hrvatski glazbeni zavod), Renata Bošnjaković (Zavičajni muzej Našice),  Dalibor Davidović (Muzička akademija Zagreb), Marina Kopri (Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora”), Silvija Lučevnjak (Zavičajni muzej Našice), Vilena Vrbanić (Muzička akademija Zagreb), Dinko Župan (Hrvatski instituta za povijest) i Sanja Kiš-Žuvela (Muzička akademija Zagreb).

Organizatori skupa su: Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Zavičajni muzej Našice i Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama.

Organizacijski odbor skupa:  Renata Bošnjaković, Marina Kopri, Koraljka Kos i Silvija Lučevnjak.

Ciljevi skupa:

* predstaviti dosadašnja iskustva i dosege u istraživanju baštine Dore Pejačević

* predstaviti nove spoznaje o životu i radu Dore Pejačević

Dora Pejačević rođena je 10. rujna 1885. godine u Budimpešti, no najveći dio svog života provela je na obiteljskom imanju u Našicama. Podrijetlom je iz stare plemićke obitelji, koja je kupila našički posjed 1734. godine. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća porodica Pejačević je na vrhuncu svoje političke i društvene moći. Dorin djed Ladislav i otac Teodor bili su hrvatski banovi te utjecajne ličnosti u kulturnom i političkom životu Hrvatske.

Dora je kao skladateljica ostavila značajan opus i neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj glazbenoj literaturi. Nakon objave knjige akademkinje Koraljke Kos njenom životu i radu (1982.), kao i proslave 100. godišnjice njenoga rođenja (1985.)u Našicama, Dorina djela sve više se izvode diljem Europe i svijeta. U Našicama njeno ime nose jedna osnovna te glazbena škola, kao i Tamburaško društvo.

U Zavičajnom muzeju Našice otvorena je 1985. godine spomen-soba Dore Pejačević. Od 1987. godine u Našicama se odvija i kulturno-glazbena manifestacija posvećena njenom stvaralaštvu pod nazivom Memorijal Dore Pejačević. Godine 2019. u Našicama je pokrenuta Međunarodna glazbena akademija Dora Summers (Dorina ljeta).

 

Program znanstveno-stručnog skupa i sažeci izlaganja “Izazovi baštine Dore Pejačević”

 

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter