98. godišnjice smrti Dore Pejačević

U petak, 5. ožujka 2021. u 12 sati povodom obilježavanja 98. godišnjice smrti naše prve moderne skladateljice Dore Pejačević, održana je komemoracija na Dorinom grobu. Na komemoraciji su bili prisuti djelatnici Grada Našica, Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora”, Osnovne škole Dora Pejačević i Zavičajnog muzeja Našice, te predstavnici Ogranaka Matice hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice. Svi prisutni položili su cvijeće i zapalili svijeće.

Pripremljen je prigodan program, koji je započeo pozdravnim riječima ravnateljice glazbene škole Marine Kopri, a nastavio se prigodnim tekstom o Dori, koji je pročitala kustosica Zavičajnog muzeja Našice Lucija Brajdić. Stihove posvećene Dori, Fabijana Brkića, pročitala je profesorica glazbene škole Kristina Brkić, a Dorinu “Canzonettu” na violini je odsvirala profesorica glazbene škole Martina Zbiljski.  Gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletića zahvalio je svima koji njeguju uspomenu na najpoznatiju sugrađanku.

 

DORA PEJAČEVIĆ  (1885. – 1923.)

Na današnji dan, 1923. godine, u tri sata poslijepodne, preminula je prva hrvatska moderna skladateljica i nepoznatija članica obitelji Pejačević – grofica Dora. U Münchenu, gdje je privremeno sahranjena, provodi posljednje dane života, no počivalište pronalazi u Našicama u zagrljaju zelenila pokraj obiteljske grobnice.

Dorina životna priča počinje u Budimpešti 10. rujna 1885., a nastavlja se na obiteljskom imanju u Našicama u obitelj koja je tada bila na vrhuncu svoje političke i društvene moći, te koja je iznjedrila dva hrvatska bana, Dorina djeda Ladislav i oca Teodor.

Da u Dorinom domu pojam umjetnosti nije bio stran svjedoči i snažan utjecaj njene majke Elizabete na njen glazbeni razvoj, ali i činjenica da uz pomoć vrsnih privatnih učitelja, osim općeg obrazovanja, stječe i prve glazbene poduke, koje, uz vidljiv talent, omogućuju da već u dobi od 12 godina sklada prva djela, a da se već nakon 14-te počinje ozbiljno baviti glazbom.

Glazbeno školovanje nastavlja u Zagrebu, a potom u Dresdenu i Münchenu. Posljednji u nizu njezinih inozemnih uspjeha, praizvedba je čitave simfonije u Dresdenu (1920.)

Nakon vjenčanja 1921. odlazi živjeti u München. Tri mjeseca prije rođenja sina Thea, piše pismo suprugu koje je tragično obilježeno slutnjom skore smrti i koje postaje svjedočanstvo Dorine potrebe za slobodom izbora i izražavanja u kreiranju životnog i glazbenog opusa.

Umire samo mjesec dana nakon poroda i ostavlja neizbrisiv trag u hrvatskoj i europskoj glazbenoj literaturi.

Dorina umjetnička ostavština obuhvaća opusa od 58 skladbi (57 registriranih), od kojih većina pripada području glasovirske, komorne i vokalne glazbe, a manji broj orkestralnim djelima. Njezin Koncert za klavir i orkestar poznat je u hrvatskoj glazbenoj literaturi kao prvo djelo te vrste. Njezinih djela i danas se izvode diljem svijeta.

U znak sjećanja na Doru, njeno ime nose našička osnovna i glazbena škola, Tamburaško društvo i jedna našička ulica. U Zavičajnom muzeju Našice otvorena je 1985. Dorina spomen-soba, a od 1987. u Našicama se odvija manifestacija Memorijal Dore Pejačević i od 2019. Međunarodna glazbena akademija Dora’s Summers.

Prošle godine u Našicama je održan znanstveno-stručni skup Izazovi baštine Dore Pejačević, posvećen 135. godišnjici Dorina rođenja i 35. godišnjici Osnovne glazbene škole. Na skupu su predstavljena dosadašnja iskustva i dosezi u istraživanju Dorine baštine kao i nove spoznaje o njezinu životu i radu. U rujnu ove godine, prigodom obilježavanja Dorina rođendana, predstavit će se zbornik radova sa skupa.

Promocijom Dorina imena i djela, Našičani iskazuju poštovanje i divljenje tzv. „našičkoj princezi“.  Tako i danas, dolaskom na njezino vječno počivalište, obilježavamo već 98. godišnjicu njezina preranog odlaska, koji je, po svemu sudeći, tek početak u kreiranju Dorine prisutnosti u ovom gradu, koja se i dalje osjeća i čuje u svakom koraku, kroz notne zapise, tako ritmički i melodijski utkane, u krošnju drveća, u miris cvijeća i život prolaznika.

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter