Održano predstavljanje knjige „Makedonija tako daleka, a tako bliska“

U ponedjeljak, 14. lipnja 2021. s početkom u 19.30 sati u Hotelu Park Panolija, u Našicama, održano je predstavljanje knjige „Makedonija tako daleka, a tako bliska“ autora Dragoljuba Siljanoskog, kojim je moderirala ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i predsjednica Matice Hrvatske u Našicama, odnosno urednica Silvija Lučevnjak.
Uz predstavljanje knjige bio je pripremljen i prigodan program, koji je uveo u predstavljanje nastupom učenika Lane Prišć, Lejle Ćatić i Filipa Jurića i profesora Sanje Vazdar i Ivana Krajačića, Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, a završio recitalom Nives Plander i spletom makedonskih pjesama koje je izvela pjevačka skupina „Vardarke” uz pratnju Jagode Cvetičanin-Trenske i Kiril Naumova, Makedonskog kulturnog društva Braća Miladinovci iz Osijeka.
Također, prisutne su pozdravili redom: predsjednik MKD Braća Miladinovci iz Osijeka i zamjenik predsjednika Zajednice Makedonaca u RH Boris Trajanovski, predstavnica Makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek Jagoda Cvetičanin-Trenska, načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandor Čapo, članica Savjeta za nacionalne manjine pri vladi RH i tajnica „Saveza Slovaka“ u RH Branka Baksa, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, saborska zastupnica za makedonsku, albansku, bošnjačku, crnogorsku i slovensku nacionalnu manjinu Ermina Lekaj Prljaskaj i veleposlanik R. Sjeverne Makedonije Nj. E. dr. Milaim Fetai.
Knjiga „Makedonija tako daleka, a tako bliska“ rezultat je autorovog dugogodišnjeg istraživanja i rada, ali i izložbi filatelističkog karaktera u Hrvatskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji. Naime, knjiga objedinjuje veliki broj razglednica iz Makedonije koje autor prezentira tako da ističe lice i naličje razglednica, kako bi osim predstavljanja makedonski naselja, prirodne ljepote i kulturno-povijesnih spomenika, predstavio i pojedince koji su slali i primali razglednice.
Knjiga neće biti u prodaji, već će biti podijeljena knjižnicama i kulturnim ustanovama, gdje će biti dostupna svima na čitanje.
Nakladnik knjige je Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, a objavljena je uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Organiziranju predstavljanja knjige pomogli su Zavičajni muzej Našice, Ogranak Matice Hrvatske u Našicama i Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama na čelu s knjižničarskom savjetnicom Renatom Bošnjaković.
Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter