Prijava stabla platane u mjestu Podgorač za Hrvatsko stablo godine 2021.

Zavičajni muzej Našice prijavio je stablo platane u mjestu Podgorač za Hrvatsko stablo godine 2021. Ova prijava ostvarena je uz veliku potporu i zalaganje suradnika ZMN – Karla Kolonića, Gorana Kovača i Zlatka Kovača.

 

Naslov: Posljednja dama podgoračkog perivoja

 

Priča o stablu: Posađena je sredinom 19. stoljeća na imanju Pavla i Alvine Pejačević, u vremenu kada su priroda, čovjek i umjetnost blisko surađivali. Tada je okolnim šumama lutao utemeljitelj osječke crtačke škole, Hugo von Hötzendorf, u njenom su hladu odmarali slavonski plemići, a štafelaje postavljali poznati umjetnici Robert Kummer i Carl Rahl. Svjedočila je rušenju dvorca, ljubavnim parovima u dugim šetnjama, bučnim navijačima nogometnih utakmica i još je ovdje, ta stara dama podgoračkog perivoja.

 

Vrsta stabla: Javorolisna platana (Platanus x acerifolia Willd)

 

Starost stabla: 180 godina

 

Ostali podaci: Opseg debla na prsnoj visini (1.30 m) iznosi 6.80 m, promjer debla 2.16 m, visina stabla 35.3 m, srednji promjer krošnje 38 m.

 

Odabrani finalisti pristupit će javnom glasovanju putem interneta, koje će trajati od 01. rujna do 30. rujna 2021. godine. Nakon završetka glasovanja obradit će se pristigli podaci i svečano proglasiti pobjednik tijekom listopada 2021. godine.

 

Više o natjecanju na: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/stablo-godine/hrvatsko-stablo-godine/

 

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter