Edukativna muzejska akcija „Plesni vremeplov Zavičajnog muzeja Našice”

Svake godine 18.5. održava se Međunarodni dan muzeja, čije obilježavanje je pokrenula 1977. Međunarodna muzejska zajednica (ICOM), s ciljem promoviranja svoga rada, podizanja svijesti o važnosti muzeja i njegovom doprinosu razvoju društva, ali i s vizijom za jednaku važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine. Od 1992. provodi se na određenu temu, a iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, promotor ove manifestacije.

Hrvatsko muzejsko društvo, točnije Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a, od 1998. aktivno se uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, organizacijom edukativne akcije za mlade posjetitelje. Tada muzeji osmišljavaju program na zadanu temu, a tema se poklapa sa zajedničkom temom koju predlaže ICOM.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja bila je MOĆ MUZEJA („The Power of the Museums“). ICOM ju je najavio na sljedeći način: „Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti.“

U skladu tome, kao tema ovogodišnje, 27. Edukativne muzejske akcije izabran je PLES, kao univerzalni jezik i način izražavanja poznat od najranijih dana ljudske povijesti. Tema je to kojom se, zbog neograničenih mogućnosti izraza i forme, svaki muzej može inspirirati, a izabrana je s ciljem vraćanja veselja i smijeha u muzejske ustanove.

ZMN se ove godine pridružio Edukativnoj muzejskoj akciju, prepoznajući vrijednost baštine, čuvajući i brinući, kako o materijalnoj tako i nematerijalnoj baštini, i na zadanu temu PLES, osmislio program u kojem je predstavio glazbu, ples i odijevanje s početka 20. stoljeća, ali i glazbu u obitelji Pejačević te ulogu muzeja u očuvanju baštine i tradicije.

Edukativnu muzejsku akciju pod nazivom „Plesni vremeplov Zavičajnog muzeja Našice”, osmislili su kustosica ZMN-a Magdalena Kunac Svoren i muzejski tehničar – pripravnik Miroslav Šarić, koji su istu i proveli na glavnom gradskom trgu u Našicama i u sedam škola, uz pomoć kustosice ZMN-a Lucije Brajdić i članica HKD-a “Lisinski” Našice, Tamare Baričević, Magdalene Černava, Dunje Golub, Mirne Golub, Kristine Marinković i Lee Paulić.

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter