Arheološka radionica Zavičajnog muzeja Našice – „Muzej u školi“

U sklopu projekta Zavičajnog muzeja Našice „Muzej u školi“, u utorak 15.11.2022. u OŠ  Kralja Tomislava u Našicama održana je radionica za učenike petih razreda u okviru dodatne nastave iz predmeta Povijesti koju održava nastavnica Đurđica Filipović. Ovom smo se prilikom bavili arheološkim temama, s obzirom da učenici u petom razredu obrađuju razdoblje prapovijesti.

Radionicu je vodila i koordinirala kustosica Jasna Jurković, dipl. arheologinja i etnologinja, sa suradnicima kustosicom Melitom Husnjak i muzejskim tehničarom Miroslavom Šarićem.

Arheološka radionica je osmišljena kroz teorijski i praktični dio, nastojeći učeničko opće znanje o prapovijesti upotpuniti spoznajama o ovom razdoblju na razini našeg zavičaja. Tijekom prvog školskog sata održana je prezentacija putem koje se nastojala pojasniti arheološka znanost te metode otkrivanja i istraživanja arheoloških lokaliteta, ilustrirajući to primjerima lokaliteta na našičkom području, kojih je do sada evidentirano preko 200, zahvaljujući dugogodišnjim arheološkim pregledima terena koje provodi naš muzej i arheološkim iskopavanjima ovdje provedenim tijekom protekla dva desetljeća.

Prezentacija je završila razgledavanjem i objašnjavanjem arheoloških predmeta iz Zbirke prapovijesti našeg Muzeja, kako bismo učenicima i zorno približili svijet naših predaka koji su ovdje živjeli u 6. i 5. tisućljeću prije Krista. Praktični dio radionice osmišljen je kao demonstracija i individualni rad s učenicima ručnim oblikovanjem glinenih posuda tehnikom glinenih valjušaka, uobičajenim načinom izrade u prapovijesna vremena.

 

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter