Donacija laboratorijsko-farmaceutskih predmeta iz vlasništva Ljekarne Sokač-Osmak

Zavičajni muzej Našice izražava izuzetnu zahvalnost Ljekarni Sokač-Osmak koja je predmete od povijesne vrijednosti, vezane za povijest ljekarništva u Našicama, donirala našem Muzeju. Među predmetima nalaze se dijelovi laboratorijske opreme, ambalaža za lijekove i farmaceutske proizvode te ostala oprema korištena u ljekarnama.

Pretpostavljamo da većina doniranih predmeta potječe iz perioda kada je vlasnik našičke ljekarne bio Nikola Košćec (1872. – 1966.), potomak ugledne građanske obitelji iz Zagreba koji u Našice doseljava 1899. godine. On je nastavio voditi ljekarnu čiji korijeni sežu u početak 19. stoljeća, a u dugom nizu njenih vlasnika ističemo obitelj Schams. U njoj je sredinom 19. stoljeća rođena Marija Schams, majka književnika Antuna Gustava Matoša.

Donirane predmete predale su Muzeju mr. pharm. Anica Osmak i mr. pharm. Dragica Sokač te pružile osnovne informacije o njihovom porijeklu i funkciji. Građu su preuzele i počele stručno obrađivati ravnateljica Silvija Lučevnjak i kustosica Melita Husnjak, a nakon detaljne determinacije, pri čemu će biti kontaktirane i kolege iz Muzeja medicine i farmacije u Zagrebu, predmeti će biti uključeni u zbirke Zavičajnog muzeja Našice.

Ovom donacijom fundus Muzeja obogaćen je vrijednom građom koja do sada nije bila u većoj mjeri zastupljena u našim zbirkama, a govori o važnoj i zanimljivoj temi povijesti ljekarništva u našičkom kraju.  Ljekarne su nekoć ne samo prodavale, već i proizvodile lijekove te različite pripravke u svojim laboratorijima, a pružale su i prvu medicinsku pomoć na području humane i animalne medicine. Ova donacija predstavlja veliki poticaj Muzeju da proširi svoja istraživanja na području liječništva i ljekarništva te ove teme prezentira u nekoj od budućih izložbi i publikacija.

 

 

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter