“Da sam ja kontesa Dora” i Lisinski subotom “U spomen na Doru Pejačević” – FESTIVAL DORA PEJAČEVIĆ, 4. ožujka 2023.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. ožujka u prijepodnevnim je satima održan Mini ciklus „Da sam ja kontesa Dora“, redateljice i scenaristice Petre Radin uz glazbeni repertoar iz opusa Dore grofice Pejačević u izvedbi Komornog orkestra Zagrebačke filharmonije.

Na ovoj znakovitoj i dojmljivoj predstavi prisustvovao je djelatnik Zavičajnog muzeja Našice Miroslav Šarić. U izvedbi su sudjelovali Marta Bartaković, glumica i moderatorica Hana Hegedušić. Koncepcija predstave je zamišljena u formi nadahnjujuće priče u kojoj mlada violinistica odlazi posjetiti Dvorac Pejačević u Našice kako bi pronašla inspiraciju za skladanje i sviranje te susreće djevojčicu Doru koja ju uvlači u svoj svijet glazbe. Predstava je imala klavirsku pratnju uživo uz dio članova Zagrebačke filharmonije koji su se priključili na samome kraju produkcije.

U večernjim satima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog – Lisinski subotom, održan je glazbeni program pod nazivom „U spomen na Doru Pejačević“ uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i skladbe Theodore grofice Pejačević i praizvedbu novog djela Helene Skljarov uz dirigentsku palicu Pascala Rophea te soliste Martinu Filjak za klavirom, Andreja Bielowa na violini, Monike Leskovar za violončelom, mezzosopranisticu Martinu Mikelić uz dramsku interpretaciju naše renomirane glumice Zrinke Cvitešić.

Više o programu, događanjima, najavama i osvrtima Festivala Dora Pejačević, pogledati na poveznicama:

Zagrebačka filharmonija: https://www.zgf.hr/

Glazba.hr: https://glazba.hr/

Zavičajni muzej Našice: Facebook stranica; web https://www.zmn.hr/

Katalog Festival Dora Pejačević 1.3. – 5.3.2023., Zagrebačka filharmonija, ur. Ivan Lozić, PINTERA GRUPA d.o.o., Zagreb, ožujak 2023.

https://glazba.hr/vijesti/sve-vijesti/dora-pejacevic-niz-programa-festival/

Podijelite s prijateljima....Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter