Dvorac grofova Pejačević

IZ POVIJESTI DVORCA PEJAČEVIĆ

Dvorac Pejačević, ili Veliki dvorac, ističe se ljepotom i vrijednosti na poziciji sjevernog oboda glavnoga našičkog trga. Građen je u dvije faze: 1811./12. – 1864. i 1864./65. Prvo je bio jednokatan, relativno jednostavan dvorac u stilu kasnobaroknog klasicizma, a kasnije,polovinom XIX. stoljeća,dvorac se proširuje i obnavlja u duhu historicizma.Dogradnja dviju bočnih kula, istaknuti južni rizalit s fasadnim satom, sjeverna terasa i mansardni krov izvedeni su prema nacrtu uglednog umjetnikaFerenza Storna starijeg, a za kojeg je poznato da je u to vrijeme boravio u Našicama.Takvo arhitekturno rješenje omogućilo je da se dvorac od sada prostire na pet etaža.

U prvoj etažiizveden je prostrani podrum, s posebnim ulazima na bočnim (istočnoj i zapadnoj) stranama dvorca, dok drugu etažu sačinjavaprostor suterena,gdje se na istočnoj strani nalazi gospodarski dio, a na zapadnoj strani obiteljska knjižnica i arhiv te glazbeni salon. Treća etaža nalazi se u prizemlje samog dvorca ispunjenog salonima nazvanim po boji tapeta na zidu (crveni, žuti, plavi i zeleni).Crveni i žuti tako služe obitelji za razonodu i odmor, a plavi i zeleni za objedovanje. Prvi kat, ili četvrta etaža,obuhvaća spavače i radne sobe, dok peta etaža (potkrovlje) biva također namijenjena stambenom korištenju, ali do realizacije te ideje nije nikada došlo, pa je to do danas ostao samo tavanski prostor.

Od tada dvorac ima sadašnji izgled, prepoznatljiv po bogatoj historicističkoj dekoraciji svoje vanjštine i unutrašnjosti (osobito su vrijedni sačuvani detalji štuko–dekoracije, stolarije, parketa, metalnih i kamenih ukrasa), koja se skladno uklapa u perivoj engleskog tipa, koji naziva i „zelenim plućima“ Našica.

slika-1-povijest slika-2-povijest